Vapaasana


Join the forum, it's quick and easy

Vapaasana
Vapaasana
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
» Aapeli Saarisalo: Sapatista siunaus
Oliiviöljyä Ilm.kirjan laineille EmptyTänään kello 10:19 am kirjoittaja Hellevi

» Aapeli Saarisalo :: Raamattu ja ruumis.
Oliiviöljyä Ilm.kirjan laineille EmptyTänään kello 10:18 am kirjoittaja Hellevi

» Nätti kuva tai + ajatus
Oliiviöljyä Ilm.kirjan laineille EmptyTänään kello 9:47 am kirjoittaja Hellevi

» Mitä tarkoitetaan sillä, että ihminen on luotu Jumalan kuvaksi?
Oliiviöljyä Ilm.kirjan laineille EmptyTänään kello 9:17 am kirjoittaja jarrut

» Eino Sormunen :: Särjetty ja nöyrä henki
Oliiviöljyä Ilm.kirjan laineille EmptyEilen kello 8:10 am kirjoittaja jarrut

» Osmo Tiililä /Kristitty matkalaisena
Oliiviöljyä Ilm.kirjan laineille EmptyEilen kello 8:07 am kirjoittaja jarrut

» Sokeat näkevät, näkevät sokeat 13. sunnuntai helluntaista 18.8. joh. 9:1–7, 38–41
Oliiviöljyä Ilm.kirjan laineille EmptyEilen kello 8:04 am kirjoittaja jarrut

» Mikä ihmeen harhaoppi?
Oliiviöljyä Ilm.kirjan laineille EmptyEilen kello 8:02 am kirjoittaja jarrut

» Harhaoppi: Uskovien synnittömyys
Oliiviöljyä Ilm.kirjan laineille EmptyEilen kello 7:52 am kirjoittaja jarrut

Marraskuu 2024
MaTiKeToPeLaSu
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Kalenteri Kalenteri


Oliiviöljyä Ilm.kirjan laineille

Siirry alas

Oliiviöljyä Ilm.kirjan laineille Empty Vs: Oliiviöljyä Ilm.kirjan laineille

Viesti kirjoittaja Hellevi Ke Joulu 02, 2020 11:29 pm

Kuuntelin Arto Antturin puheen Ilmestyskirjasta.
Ja tykkäsin.

Laitan tähän pdf:n
Arto Antturi 29.11.2012

Johanneksen ilmestys kirjoittaja ja kirjoitusajankohta

Teoksen kirjoittajasta tiedetään vain, että hänen nimensä oli Johannes, hän oli kristitty, tunsi Vähän-Aasian kristillisiä yhteisöjä ja oli vangittuna Patmoksen saarella. Jo 100-luvun lopulla kirjoittaja samastettiin apostoli Johannekseen ja ajateltiin, että hän kirjoitti teoksensa keisari Domitianuksen aikaan (81-96 jKr.). Jos luvuissa 13 ja 17 on oikein lukea viittauksia keisari Neroon, kirjaa on joka tapauksessa tuskin kirjoitettu ennen Vespasianuksen (69-79 jKr.) aikaa.

Johanneksen ilmestys eli Ilmestyskirja on samanaikaisesti i. kirje, ii. profetia ja iii. ilmestys. Tämä kolmikerroksisuus aiheuttaa kirjan tulkinnalle erityisen haasteen.

l. kiertokirje seurakunnille

Efesos, Smyrna, Pergamon, Tyatira, Sardis, Filadelfia ja Laodikea muodostivat Rooman Vähän-Aasian provinssissa  hieman  Otavan  tähtikuviota  muistuttavan  kaupunkirykelmän.

Kirjeet  on  osoitettu  näiden  seitsemän  seurakunnan  enkeleille  eli  seurakuntien  johtajille.  Seurakunnat  kuvataan  vaihtelevissa  suhteissa  Rooman valtaan, ympäröivään kulttuuriin, epäjumalien palvontaan ja juutalaisiin synagogiin.

Kaikki eivät ole köyhiä, sorrettuja ja vainottuja. Monet ovat haaleita, valmiita kompromisseihin ja lähellä luopumusta. Heille kaikille Ilm. osoittaa tien uskolliseen todistamiseen, tulevan taistelun epäjumalien hallitsemaa maailmanjärjestystä vastaan ja päämäärän, johon Jumalan suunnitelma vääjäämättä johtaa.

Koska Ilm. on tarkoitettu kirjeeksi, se puhuu ensisijaisesti oman aikansa ihmisille, kuten Raamatun profetia yleensäkin. Kirje on tarkoitettu ymmärrettäväksi ja merkitykselliseksi alkuperäisille vastaanottajille.

Mutta profetian tavoin Ilm. nousee alkuperäisen tilanteen yläpuolelle ja puhuu myöhemmille aikakausille, ei kirjaimellisesti ennustaen, vaan kehottaen katsomaan rehellisesti peiliin ja antamalla aiheen miettiä, minkälaisia seurakuntien tulisi olla.ii.

ll .Vanhan testamentin profetian huipennus

Johannes  esittää  ilmestyksensä  Raamatun  profeetallisen  julistuksen  lakipisteenä.  Vaikka  kirja  ei  sisällä suoria  lainauksia  VT:sta,  se  on  täynnä  viittauksia  sinne.  Johannes  kokoaa  yhteen  vanhatestamentillisen  odotuksen  ja  kohdentaa  sen  tuoreeseen  näkyyn  siitä,  millä  tavalla  odotus  täyttyy.

Erityisen  tärkeä  on  suhde  Danielin  ja  Hesekielin  kirjoihin.  Kirjan  rakenne  näyttää  joiltain  osin  seuraavan  Hesekielin  kirjan  rakennetta. esipuhe (1:1-8. Johdantonäky: Jeesus kristus seurakuntien keskellä ja hänen viestinsä niille (1:9-3:22).näky taivaasta (4:1-5:14): Jumala ja Karitsa valtaistuimella (vrt. Hes. 1).seitsemän sinettiä (6:1-8:5): kuusi ensimmäistä, valittujen sinetöinti (vrt. Hes. 9-11), seitsemäs.seitsemän trumpettia (8:6-11:19): kuusi ensimmäistä, kirjakäärö, seitsemäs.

Jumalan kansa taistelussa pahan kanssa (12:1-15:4): Nainen, peto ja lapsi. Mikael ja peto. Peto ja nainen. Peto merestä. Peto maan uumenista. 4

Karitsa ja 144.000. Kolme enkelien viestiä ja ääni taivaasta. Sadonkorjuu. Voittajien laulu.seitsemän maljaa (15:5-16:21): ensimmäiset viisi, kuudes, seitsemäsPortto Babylon (17:1-19:10, vrt. Hes. 16, 23, 26-27)Babylonista Uuteen Jerusalemiin (19:11-21)morsian Uusi Jerusalem (21:9-22:9, vrt. Hes. 37-48. Päätössanat (22:10-21)
www.matkahalkiraamatun.fi

Näky uudesta Jerusalemista herättää lukijoissa toivon ja odotuksen, että uusi kaupunki korvaa kaiken sen, missä maallinen Jerusalem on epäonnistunut vastaamaan kutsumukseensa ja sille annettuihin lupauksiin.

Uusi Jerusalem on myös vastakohta sortaja-Babylonille, joka houkuttelee kansoja ylellisyydellään. Silti se  inhimillinen  kauneuden  ja  ylellisyyden  kaipaus,  joka  saa  aikaan  Babylonin  mahdin,  ei  häviä  lopulta,  vaan se puhdistetaan ja muutetaan uudeksi.

Jumalan uuden kaupungin rikkaudet eivät enää ole ahneuden ja  itsekkyyden  kohteina,  vaan  kuuluvat  kaikille.  Uuden  Jerusalemin  porttia  ei  tarvitse  koskaan  sulkea,  eikä siellä ole temppeliä lainkaan, sillä sen temppelinä on ”Herra Jumala, Kaikkivaltias, hän ja Karitsa” (21:22).  Uusi  Jerusalem  on  myös  puutarha,  uudistettu  paratiisi,  jonka  keskellä  on  virta  ja  sen  varrella  puu.Vaikka Johannes on paljosta velkaa VT:n profeetoille, hän ei kopioi.

Monessa kohdassa hän yllättävästikin poikkeaa  Vanhan  testamentin  esikuvista  ja  esittää  uuden  profeetallisen  ilmestyksen  siitä,  millä  tavalla  Jumalan valtakunta tulee. Seurakunta on kutsuttu osallistumaan Jeesuksen voittoon pahuudesta seuraamalla häntä jopa kuolemaan saakka. Siinä toteutuu suuri taistelu Jumalan valtakunnan ja tämän vastustajien välillä.

Johanneksen uusi ilmestys on täynnä toivoa, että voitto pahuudesta ja totuuden puolesta todistaminen epäjumalien luomien harhakuvitelmien edessä jopa elämän menettämisen hinnalla kääntää kansakunnat Jumalan puoleen.

lll. ilmestys

Apokalyptiikaksi (kr. apokalypsis = paljastaminen, ilmestys) kutsutaan juutalaisen ja kristillisen kirjallisuuden lajia, jonka piirteitä ovat symboliset näyt, taivaallisten salaisuuksien paljastuminen, lukuarvot, välittäjähahmot (”Ihmisen Pojan kaltainen”, vanhin, enkeli), hyvän ja pahan välinen taistelu, kiinnostus historian  loppuratkaisuun.  

Apokalyptiikka  herättää  sekä  kiinnostusta  että  torjuntaa.  Sen  kolmitasoinen  maailmankuva (taivas, maa, tuonela), monenlaiset pedot ja henkiolennot elävät kyllä vahvasti fantasia-viihteessä, mutta tuntuvat sadunomaisilta. Toisaalta Ilm:sta puuttuu joitakin apokalyptisen kirjallisuuden piirteitä: sen kirjoittaja ei ole nimetön, eikä se yleensä anna yksityiskohtaisia selityksiä siinä kerrotuille näyille. Siksi on tärkeää ymmärtää kirjan koostuvan sekä vertauskuvallisesta että historialliseksi tarkoitetusta aineistosta.

Vertauskuvallisen luonteensa vuoksi Ilm. edellyttää erilaista tulkintatapaa kuin evankeliumit ja kirjeet. Merestä nouseva peto on yhdistelmä Danielin kirjan neljästä pedosta (Dan. 7:1-8, jotka edustivat oman aikakautensa  maailmanvaltoja.  Ilmestyskirjan  peto  on  kaikkien  aikaisempien  valtojen  yhdistelmä  Rooma ja sen hallitsija Nero.

Pedon seitsemän päätä kuvaavat keisarivaltaa kokonaisuudessaan, kymmenen sarvea hallitsijoita, herjaavat nimet keisareiden vaatimusta tulla palvotuiksi jumalina. Neron kuolemaa seuranneen  levottomuuden  rauhoitti  Vespasianus,  ”toinen  peto”,  joka  käytti  ensimmäisen  pedon  koko  valtaa.

Vaikka Johanneksen ajan kristityille näyn merkitys oli selvä, peto kuvataan siinä niin vertauskuvallisesti, että myöhemmät sukupolvet voivat siinä tunnistaa kukin oman aikana poliittisen hirmuvallan.

Tähtäyspiste

Ilmestyskirja suostuttelee lukijaa katsomaan maailman toisin silmin. Kun näemme todellisuuden toisella tavalla, kykenemme elämään ja kuolemaan toisella tavalla, Jumalan valtakunnan kansalaisina, valmiina seuraamaan Jeesusta, joka vei uskollisuutensa Jumalalle kuolemaan saakka.

Meitä yhdistää Johannekseen yhteinen toivo Jumalan valtakunnan saapumisesta, joka lopulta painaa alleen kaiken pahuuden ja sen, mikä  vastustaa  Jumalan  valtaa.  ”Autuaita  ne,  jotka  on  kutsuttu  Karitsan  hääaterialle.”  

Ilmestyskirjan  tarkoituksena on auttaa meitä rukoilemaan: ”Maranata! Tule, Herra Jeesus! Tulkoon sinun valtakuntasi!”
www.matkahalkiraamatun.fi
Hellevi
Hellevi

Viestien lukumäärä : 2290
Join date : 13.11.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun

- Similar topics

 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa